Nutthaya Yotkham

Ik ben geboren in Myanmar (voorheen Birma) vlakbij de grens met Thailand. Vlak na mijn geboorte is mijn moeder samen met mijn opa naar Thailand uitgeweken. Mijn vader is in Myanmar achtergebleven.

Mijn vader is mijn superheld. Ik heb hem nooit ontmoet, maar ik ken hem van verhalen van mijn moeder en mijn familie in Myanmar, die me na zijn dood warm hebben ontvangen hebben.

Mijn superheld bij een traditioneel huis is Myanmar.
Mijn superheld bij een traditioneel huis is Myanmar.

Als kleuter ben ben ik door mijn opa opgevoed. Door hem leerde ik de liefde voor het leven kennen en hij onderwees mij de traditionele boeddhistische religie. Hij verbleef soms dagen in het oerwoud waar hij mediteerde en samenleefde met de dieren.

Toen hij besloot om monnik te worden ben ik bij mijn moeder en mijn stiefvader gaan wonen in Pang Oung een dorpje in het district Mae Hong Son vlakbij de grens met Myanmar.

Ik behoor tot de Shan minderheidsgroep. De Shan zijn een taïsche etniciteit in Zuidoost-Azië. Ze wonen voornamelijk in de staat Shan in Myanmar, maar ook in Mandalay, Kachin en Kayin, en enkele regio’s in China en Thailand. Hoewel er sinds 1935 geen officiële tellingen van het aantal Shan hebben plaatsgevonden, wordt hun aantal geschat op zes miljoen, waarmee het de grootste minderheid van Myanmar is. Wij hebben onze eigen traditie, vieringen en klederdracht.

Shan klederdracht
Met mijn zus en vriendinnen in Shan klederdracht.